Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

Τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) Μόσχας, η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη και θα λειτουργήσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η επιλογή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας έγινε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 ενώ η Ρωσία φιλοξενήθηκε αντιστοίχως ως τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάιο. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε από το ΕΙΠ με τη συνεργασία των εξής πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas και Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Kύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Συνεργάστηκαν, επίσης, η ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Το ελληνικό περίπτερο στη ΔΕΒ Μόσχας εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας), Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσία του προέδρου του ΕΙΠ, Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Κώστας Γαβρόγλου.

Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής (Δούμα), S.Ye.Naryshkin. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Γιατί η Ελλάδα: πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις», στην οποία έλαβαν μέρος οι Αρ. Μπαλτάς, Κ. Τσουκαλάς και Κ. Γαβρόγλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Παπανικολάου.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν, εκτός των προσκεκλημένων δημιουργών, οι εκδοτικοί οίκοι Εστία, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο και Πατάκης, ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το ΕΙΠ στους Έλληνες εκδότες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν, διά των εκπροσώπων τους, σε επαγγελματική συνάντηση με Ρώσους εκδότες, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ατις 14:00, στον χώρο της βιβλιοθήκης του ελληνικού περιπτέρου. Θα προηγηθεί, στις 11:30, παρουσίαση της ελληνικής αγοράς βιβλίου στο διεθνές επαγγελματικό φόρουμ που διοοργανώνουν οι Ρώσοι, από τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, σύμβουλο για θέματα βιβλίου και μέλος της ομάδας για την πολιτική βιβλίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου, που φιλοξενεί μία επιλογή περίπου 600 εκδόσεων από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικών του πλούτου της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, όπως και των επιστημών και των τεχνών, αρχής γενομένης από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τον Διαφωτισμό και φτάνοντας μέχρι τον 20ό αιώνα και τις ημέρες μας. Στις βιβλιοθήκες του ελληνικού περιπτέρου θα παρουσιαστούν θεματικά νέοι τίτλοι, αλλά και παλαιότερες εκδόσεις, που επελέγησαν με γνώμονα την προσέλκυση του ενδιαφέροντος, τόσο των Ρώσων εκδοτών, όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών της έκθεσης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ