Μια επιστολή από τον γιατρό του Βαν Γκογκ, αποκαλύπτει τι έγινε τελικά με το κομμένο αυτί

Μια επιστολή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αποκάλυψε ότι τελικά ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ έκοψε όλο το αριστερό του αυτί και το έδωσε σε μια καμαριέρα, μια καταγραφή που διαφέρει από τις καθιερωμένες ιστορικές αφηγήσεις του περιστατικού.

Η επιστολή από το γιατρό του ταραγμένου καλλιτέχνη, Δρ Rey, παρουσιάζει ένα σκίτσο του ακρωτηριασμένου αυτιού και τι συνέβη σε αυτό.

Οι ιστορικοί τέχνης  προηγουμένως πίστευαν ότι ο σπουδαίος ζωγράφος είχε κόψει μόνο ένα τμήμα ή ένα λοβό του αυτιού του, πριν το παραδώσει σε μια εκδιδόμενη γυναίκα στο πορνείο όπου έμενε, στην Αρλ.

Η ερευνήτρια Bernadette Murphy ήταν σε θέση, με τη βοήθεια της επιστολής, να αποδείξει το αυτί δόθηκε σε ένα κορίτσι που ονομάζεται Gabrielle, όπως αναφέρει η Telegraph.

Η Gabrielle είχε τραυματιστεί από την επίθεση που δέχτηκε από έναν σκύλο και εργάζονταν ως καμαριέρα σε οίκο ανοχής για να πληρώνει τους ιατρικούς λογαριασμούς της.

Η Nienke Bakker, επιμελήτρια των έργων του στο μουσείο, δήλωσε: «Η ανακάλυψη της επιστολής του Δρ Rey, η οποία είναι πολύ σαφής και πραγματική, λύνει οριστικά το ζήτημα σχετικά με το ποιο μέρος του αυτιού του, είχε κόψει.

«Είναι ένα πολύ όμορφο έγγραφο, που μας φέρνει πιο κοντά στο γιατρό που νοιαζόταν για τον Van Gogh.»

Ο Louis van Tilborgh, ανώτερος ερευνητής και καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, δήλωσε  στην MailOnline: «Λύνει ένα χρόνιο ζήτημα, το αν είχε κόψει το αυτί του, μέρος του αυτιού του ή μόνο τον λοβό του.

«Τώρα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ήταν πράγματι ολόκληρο το αυτί του. Είναι ένα σημαντικό έγγραφο με πολλή συναισθηματική αξία.»
Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε το 1890, μετά την αποτυχία να εξασφαλίσει χρήματα για το έργο του – είχε πουλήσει μόνο ένα, από περισσότερα από 900 έργα ζωγραφικής.

Η επιστολή, το πιστόλι που χρησιμοποίησε για να πυροβολήσει τον εαυτό του και 25 από τα έργα του και τα σχέδια θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση με τίτλο «στα πρόθυρα της τρέλας».